Aars skal have en ny bymidteplan! Det næste halve år inviteres borgerne til at komme med input og ideer, så vi sammen kan sætte rammen for den fremtidige udvikling af bymidten. Vesthimmerlands Kommune og arki_lab, som er rådgivere på projektet, vil holde en række workshops og aktiviteter for byens borgere, erhverv, foreninger og de mange unge, der har deres daglige gang i byen.
Du finder oversigt over aktiviteter og muligheder for at deltage ved at klikke på aktiviteter herover. Du kan også altid løbende aflevere dine idéer i postkassen på Rådhuset!
Næste event: Ungeworkshop 2
Næste event: Afslutningsevent

Hvad er en Bymidteplan?
Aars er kommunens største by med ca. 8.000 indbyggere. Byen er kendetegnet ved at være en by med virke- og voksetrang, hvor der ikke er langt fra plan til realisering. Den nye bymidteplan skal tegne et billede af det fremtidige Aars og bruges som grundlag for omdannelser, nye tiltag og investeringer. Planen skal både styrke eksisterende funktioner og aktiviteter, og foreslå nye der kan benyttes på tværs af alder og interesser.
Bymidteplanen skal give et bud på, hvordan man skaber en sammenhængende, livlig og attraktiv bymidte, og idéerne og inspirationen hertil skal komme fra jer - borgerne. Den endelige plan bliver helt konkret en rapport med projektidéer og -forslag, som kommunen sammen med borgerne og erhvervslivet skal arbejde for at realisere. Vi håber, I vil være med!
Om projektet
Hvordan skal Aars bymidte se ud i fremtiden? Det kan du være med til at få indflydelse på!
Det næste halve år inviteres borgerne til at komme med input og ideer, så vi sammen kan sætte rammen for den fremtidige udvikling af bymidten. Vesthimmerlands Kommune og arki_lab, som er rådgivere på projektet, vil i den forbindelse afholde en række workshops og aktiviteter for byens borgere, erhverv, foreninger og de mange unge, der har deres daglige gang i byen. Vi vil skabe gode og involverende rammer i arbejdet med bymidteplanen, så der sikres kendskab og ejerskab til projektideerne bredt i kommunen, blandt borgerne og de erhvervsdrivende i byen.
Her på siden finder du en tidsplan for projektet, en oversigt over de aktiviteter der er planlagt det kommende år og en oversigt over, hvordan projektet er organiseret.
Kontakt
Har du spørgsmål til projektet, aktiviteter eller lignende, eller ønsker du at komme med input, er du meget velkommen til at kontakte projektleder fra arki_lab Jeanette Frisk på mail jf@arkilab.dk eller telefon +45 2814 3717.
Hvis du ønsker at kontakte Vesthimmerlands Kommune om projektet, kan du skrive til Merete Bach Hansen fra Erhverv, Turisme, Plan og Udvikling på mail mbh@vesthimmerland.dk.
Aktuelt: Ungeworkshop 2

I uge 26 forvandles Rådhusgrunden til en midlertidig bypark i samarbejde med byens unge. Den 23 og 24 juni afholder arki_lab nemlig ungeworkshop med elever fra Aars skole og Østermarksskolen. De unge skal være med til at drømme om, hvordan Rådhusgrunden kan komme til at se ud, og hvilke aktiviteter der skal være i fremtiden.
I workshoppen får de unge mulighed for at sætte deres eget præg på området. De skal eksempelvis skabe nye stiforbindelser i området med trampestier i det høje græs, plante deres ideer og kaste frøbomber, der bliver til blomster.
Målet er at skabe stedet sammen med de unge. Ved at skabe forandringer i området, bliver det til en destination snarere end en bar græsmark.


KICK OFF EVENT ✓
AARS DESIGNER ✓
BORGERWORKSHOP 1 ✓
UNGEWORKSHOP 1 ✓
BORGERWORKSHOP 2 ✓
UNGEWORKSHOP 2


Udvikling af byer med mennesker
arki_lab er en tværfaglig tegnestue. Vi har dedikeret vores arbejdet til, at udvikle byer sammen med mennesker - med en særlig viden omkring inddragelse af børn og unge. Vi tror på, at brugerinvolvering er nøglen til at udvikle innovative og bæredygtige byer. Vi ønsker, at udfordre den mere traditionelle tilgang til byudvikling og dermed bidrage til, at udviklingen af vores byer er noget vi skaber sammen.De lokale eksperter
De lokale borgere er dem med det bedste lokale kendskab. Vores arbejde består i at indsamle viden, behov og drømme fra borgerne og oversætte det til planer og design for at aktivere lokale potentialer, skabe plads til fællesskaber og give glemte områder nyt liv.Unge som medskabere af byen
Vi samarbejder ofte med skoler, gymnasier, foreninger, museer, planlæggere etc. for at engagere børn og unge i byens udvikling. Vi har bidraget med strategier for udvikling af byen set i børnehøjde, designet nye midlertidige byrum og sikret at byen bliver designet til dem, som bruger dem!

- Vesthimmerlands Kommune
Byårdet i Vesthimmerlands Kommune har besluttet, at Aars skal have en ny bymidteplan. Den kommende bymidteplan bygger videre på udviklingsplanen “Plads til by i vækst” fra 2011.
Den nye bymidteplan bliver udviklet af tegnestuen arki_lab og i tæt samarbejde med kommunens forskellige forvaltninger. Ved at samarbejde på tværs af afdelinger sikrer vi en robust og langsigtet bymidteplan, der indtænker alle de relevante aktører, institutioner og tiltag i byen - både nuværende og fremtidige.
- Bymidtens udfordringer Beslutningen om at lave en ny bymidteplan kommer, bl.a. fordi flytningen af rådhuset skaber nye muligheder for at sammentænke områdets store koncentration af uddannelses- og kulturinstitutioner og skabe et aktivt og levende område her. Aars er kommunens uddannelsesby og de mange unge, der har deres daglige gang i byen skal tydeliggøres og have flere muligheder. Dertil skal Himmerlandsgade styrkes som attraktiv handelsgade. Der skal fokus på trafik, parkeringsmuligheder og fortætning af byen, og ikke mindst skal der skabes flere grønne byrum, der bl.a. skal være med til at fremhæve Aars’ rige kunst og kulturhistorie.
Projektets organisering

STYREGRUPPE
Styregruppen tager beslutninger om de overordnede retningslinjer for projektet. Man kan se dem lidt som en bestyrelse i en virksomhed.
I styrregruppen sidder:
Henrik Kruuse, Kommunaldirektør
Morten Lund, Direktør, Børne- og Arbejdsmarkedsforvaltning
Anne Krøjer, Direktør, Sundheds- og Kulturforvaltning
Ole Helk, Direktør, Teknik- og Økonomiforvaltning
Merete Bach Hansen, Planlægger, Erhverv, Turisme, Plan og Udvikling
Jeanette Frisk, Projektleder, arki_lab
PROJEKTGRUPPE
Repræsentanter fra kommunens afdelinger vil hjælpe med sparring og med de mere praktiske aspekter, der får projektet til at køre rundt.
I projektgruppen sidder:
Pia Munch Riisgaard, Byrådssekretariat, HR, Kommunikation og udvikling
Anders Norup, Skole og dagtilbud
Erik Krog Pedersen, UNGVesthimmerland
Flemming Bach, Natur og Miljø
Torben Mangaard Fransen, Plan-, Byg- og Ejendom.
Kent Kås Vestergaard, Drift og Anlæg
Anne Marie Holm, Kultur- og Fritid
Merete Bach Hansen, Planlægger og projektleder, Erhverv, Turisme, Plan og Udvikling
Jeanette Frisk, Projektleder, arki_lab
ARBEJDSGRUPPE
Repræsentanter for borgerne, foreninger og erhverv skal hjælpe rådgiver med sparring og vejledning. De er også projektets ambassadører.
I arbejdsgruppen sidder:
Thomas Jensen, medlem af flere bestyrelser
Finn Mathiassen, projektleder overdækning af Kimbertorvet, GIB
Mogens Kristensen, fmd. Handelsstandsforening
Pernille Haurum, biblioteket, Stafet for Livet
Heidi Thomsen, ejendomsmægler Aars Mægleren
Mikkel Due-Hansen, fmd. Ungerådet
Nanna Mariah Hvass Mortensen, medlem af Ungerådet
Torben Nørgaard, UNG Vesthimmerlands bestyrelse, Alfa bestyrelse, Østermarksskolen bestyrelse
Søren Vigsø Nielsen, yngre borger, nyuddannet energiplanlægger
Bente Høj Jensen, museets bestyrelse og aktiv i andre foreninger
Kirsten Heisz, Væksthimmerland, bor i byen
Hans-Jørgen Kastberg, næstfmd. Aars Erhvervsråd
Jan Nielsen, ejendomsudvikler
Jørgen Stenum, fmd. borgerforening
Niels Krogh Madsen, fmd. Aars Boligforening